Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen

De opbrengst van Tour for Life gaat naar Artsen zonder Grenzen. De hulpverleners van deze noodhulporganisatie hebben een levensbelangrijke taak te vervullen en daar is geld voor nodig.

Artsen zonder Grenzen biedt wereldwijd medische noodhulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Samen met medewerkers uit betreffende landen, geven artsen, verpleegkundigen, laboranten en psychologen steun aan de lokale bevolking. Ze voeren bijvoorbeeld spoedoperaties uit en behandelen mensen met ernstige ziektes als tuberculose en malaria. Ook begeleiden ze zwangere vrouwen rondom de bevalling en ze helpen vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Artsen zonder Grenzen neemt initiatief en komt op voor mensen, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. Dat kan soms gevaarlijk zijn, want de hulpverleners werken regelmatig in gebieden waar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden. Artsen zonder Grenzen treedt regelmatig op als pleitbezorger. Door bijvoorbeeld machthebbers van regeringen en internationale organisaties aan te spreken of door zich publiekelijk uit te spreken over de misstanden die hulpverleners in hun werk tegenkomen.

In 1999 ontving Artsen zonder Grenzen de Nobelprijs voor de Vrede voor zowel het medische werk als het optreden als pleitbezorger voor mensen en bevolkingsgroepen in nood.

Dankzij de renners van Tour for Life kunnen in de nabije toekomst nog meer mensen wereldwijd rekenen op goede medische zorg. Met 15.000 euro kan Artsen zonder Grenzen een complete mobiele hulppost inrichten én een medische noodhulpkist aanschaffen. Met zo’n kist vol medicijnen, verband en instrumenten kunnen hulpverleners drie maanden vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.